掲示板 Forums - Hungarian
Top > renshuu.org > Feature Requests/Improvements > Translator discussion
Please use this to discuss (in your native language) issues, ideas, and considerations for the community translation of renshuu in to Hungarian. For example, it would be great to get a list of common terms in renshuu and how to represent them so that I (Michael) can make that information more easily accessible to the translation system.

elég "nehéz" idetalálni, viszont más statisztikákat elnézve azért pár száz/ezer aktív magyar felhasználó simán van.
nem fórumozok, de gondolom ott azért lehetnek.
aminek nagyon megüröltem, ráadásul tök véletlenül láttam meg az 'about' fül alatt, a magyar szótárt, amit egy magyar-japán pár csinál(t), zseniális, végtelenül jobb bárminél amit eddig láttam, mert adott nyelvnek megfelelően igyekeznek használni az adott szót/kifejezést.
Itt iszonyat sok erőltetett kifejezés van angolul ami 'természetellenes', értelmetlen az adott nyelven, még az oldal fenntartói is sokszor 'tükörfordítanak' jobb hiján, ezt a nyelvet elsajátítan a legalapabb szinten is csak úgy lehet, ha van anyanyelvi ismerősöd vagy tanárod (aki tényleg elsajátította és használja, nem papíron vizsgázott csak)

elég "nehéz" idetalálni, viszont más statisztikákat elnézve azért pár száz/ezer aktív magyar felhasználó simán van.
aminek nagyon megüröltem, ráadásul tök véletlenül láttam meg az 'about' fül alatt, a magyar szótárt, amit egy magyar-japán pár csinál(t), zseniális, végtelenül jobb bárminél amit eddig láttam, mert adott nyelvnek megfelelően igyekeznek használni az adott szót/kifejezést.
Itt iszonyat sok erőltetett kifejezés van angolul ami 'természetellenes', értelmetlen az adott nyelven, még az oldal fenntartói is sokszor 'tükörfordítanak' jobb hiján, ezt a nyelvet elsajátítan a legalapabb szinten is csak úgy lehet, ha van anyanyelvi ismerősöd vagy tanárod (aki tényleg elsajátította és használja, nem papíron vizsgázott csak)
Ha! Köszi a tippet, nem is tudtam erről a magyar <-> japán szótárról a hasznos linkeknél… Az biztos nagy segítség lesz a renshuu szótárának lefordításakor…
Az eredeti kérdést úgy értettem, hogy hányan vagyunk, akik aktívan segítenek マイコー-nak az oldal fordításában.

Nekem az a fő kérdésem, hogy a UI tegeződjön vagy magázódjon? Gyorsan fordítottam néhány kisebb dolgot magázódósan, de aztán láttam, hogy néhány már elfogadott fordítás tegeződik... Bárki tudná, hogy renshuu más nyelvekben, amiknek vannak ilyen szintjei, milyen?
Edit: Megkérdeztem マイコー -t és azt mondta, hogy inkább tegeződjön a UI és a többi fordító is úgy tűnik efelé hajlik. Tehát majd kijavítom a magázódós fordításaimat.

Nekem az a fő kérdésem, hogy a UI tegeződjön vagy magázódjon? Gyorsan fordítottam néhány kisebb dolgot magázódósan, de aztán láttam, hogy néhány már elfogadott fordítás tegeződik... Bárki tudná, hogy renshuu más nyelvekben, amiknek vannak ilyen szintjei, milyen?
Edit: Megkérdeztem マイコー -t és azt mondta, hogy inkább tegeződjön a UI és a többi fordító is úgy tűnik efelé hajlik. Tehát majd kijavítom a magázódós fordításaimat.
Hosszabb szünet után most néztem vissza ide, igen, a discordon korábban volt erről beszélgetés, erősen a tegeződés javasolt, tudomásom szerint olyan esetekben van kivétel, mint pl a francia, annak a fordítója szerint nagyon természetellenes franciában ha egy weboldal/alkalmazás tegez. Magyarul szerintem viszont egészen elfogadott, úgyhogy én amikor elkezdem akkor tegezést használtam.

Ha! Köszi a tippet, nem is tudtam erről a magyar <-> japán szótárról a hasznos linkeknél… Az biztos nagy segítség lesz a renshuu szótárának lefordításakor…
Az eredeti kérdést úgy értettem, hogy hányan vagyunk, akik aktívan segítenek マイコー-nak az oldal fordításában.

Örülök hogy tetszik. A szótarat kb 2 éve cserélte le マイコー, mert miután nagyon gyorsan meguntam a JMdictből ferdített szörnyűségeket javasoltam h inkább bármi más legyen, és egy kevés keresgélés után bukkantam rájuk. Amennyire tudom messze nem a teljes szótárukat lehet importálni renshuuba, mert nem is az egészet teszik abba a fájlba, amivel ez történik, szóval az oldalukat nagyon javaslom használni.

Szóval, ha bárki foglalkozik még az oldal fordításával:
Mastery Schedules
Nagyon sokat merengtem, mi lehet értelmes fordítása ennek, a "Mesterfokú Tantervek" vitathatatlanul a legközelebbi szószerinti fordítás, de az angol eredetivel ellentétben azt sugallja h ezek magasabb szintű tananyagok, ami nem igaz.
"Tanulási ütemtervek" vagy "Gyakorlási ütemtervek" talán egy kicsit jobban leírja a tényleges dolgot, de sokkal általánosabban hangzik.
"Fejlődési Tanterv" jutott még eszembe, de az meg már talán egy kicsit erőltetett?

Szóval, ha bárki foglalkozik még az oldal fordításával:
Mastery Schedules
Nagyon sokat merengtem, mi lehet értelmes fordítása ennek, a "Mesterfokú Tantervek" vitathatatlanul a legközelebbi szószerinti fordítás, de az angol eredetivel ellentétben azt sugallja h ezek magasabb szintű tananyagok, ami nem igaz.
"Tanulási ütemtervek" vagy "Gyakorlási ütemtervek" talán egy kicsit jobban leírja a tényleges dolgot, de sokkal általánosabban hangzik.
"Fejlődési Tanterv" jutott még eszembe, de az meg már talán egy kicsit erőltetett?
Szia Llinwey!
Hosszabb szünet után tértem vissza ide, és még tervben van, hogy folytatom a fordítást a szabadidőmben.
Igen, ezen én is sokat gondolkodtam, átböngésztem az internetet magyar források után kutatva, de nem találtam értelmes megfogalmazást. Nyilvánvalóan az angolban a "Mastery Schedules" magára a mesterfokú tanulási módszerre utal, ami a magyar közoktatásban nem nagyon ismert/használt módszer (legalábbis amikor még én jártam iskolába, nem volt az - lehet, hogy manapság már jobban használják a technológia fejlődésével).
Én abban is benne lennék, ha fordítói szabadsággal élve teljesen másként lenne fordítva ez a fogalom, ami igazán magyaros és mindenki számára érthető. Nekem csak az volt a gondom, hogy nagyon sok kifejezés egymással felcserélhető, és nehéz struktúrát adni ezeknek szimplán a szavakkal kifejezve (pl. tananyag, lecke, tanterv). Szerintem a "Schedule" fogalmát (mint főnév) ebben az értelemben a tanterv fejezi ki a legjobban. A "Mesterfokú" így nélkülözhető lenne.
Ha viszont az ütemterv vonalon gondolkozunk, akkor bedobnám a kalapba a "Mesterfokú ütemtervek" kifejezést. A mesterfokot azért lenne jó meghagyni, mert a mesterfok szintek így értelmet nyernek (ami ennek a módszernek a leglátványosabb mérőszáma). Így lehet majd új tananyagokat ütemezni (hozzáadni) a Mesterfokú ütemtervekhez.
Sajnos a magyarban egy tananyag magas szintű elsajátítása nem fejezi ki szó szerint, hogy mesterfokú a megszerzett tudáshalmaz, nem úgy, mint az angolban to master something.
Vagy akár teljesen elszakadhatunk a mesterfok használatától, nekem tetszik a javaslatod a fejlődés kifejezéssel. A Fejlődési Tanterv valóban kicsit necces, viszont jó lehetne Fejlődési szint vagy méginkább Fejlettségi szint a Mastery level helyett. A Mastery Schedules pedig lehetne Tanulási ütemtervek vagy csak röviden Tantervek.

Én is tartottam egy kicsit hosszabb szünetet, de reményeim szerint ismét egy kicsit több időm lesz a japánra és a fordításra.
Szerintem a Mastery level lecserélése Fejlettségi szintre remek ötlet. Ugyan nem szó szerinti a fordítás, viszont teljesen átadja az eredeti szándékot.
A Tantervek ötletet is támogatom, egyszerű és ha nem is teljesen adja át az eredeti jelentést, de legalább nem lehet félreérteni olyan könnyen, mintha Mesterfokúnak hívjuk.
Volt a discordon egy xls, amibe Michael gyűjtötte nyelvenként a javasolt fordításokat, megpróbálom megkeresni, hogy fordítás közben egyszerűbb legyen egységesen használni ezeket.

Szuper!
Nekem nincs discord-om, így ha nem baj, akkor ezt rád hagyom :)

Sorry for the English post!
A discord member pointed out that a lot of the Hungarian word definitions seem to be wildly wrong. It looks like the original import of the Hungarian definitions might have been from a bad version of the export from the dictionary site.
Before I made some adjustments, I'd like to post about 250 words that have changes, and are JLPT N5 level.
The format is
WORD - original definition (currently in renshuu) -> newer definition.
I do not need anyone to go through all of them, but if you can jump around the list, and see if they generally seem to be an improvement, I'll change them :)
ライオン/ - arany pénzdarab, aranyérme, kiemelkedő egyéniség, oroszlán pajzs, oroszlán, oroszlános címer, oroszlános pajzs, pillanatnyi híresség -> oroszlán (1)
しょくどう/食堂 - önkiszolgáló étterem, önkiszolgáló vendéglő -> ebédlő; étkező; büfé; étkezde (2)
だんせい/男性 - ember, hűbéres, katona, közkatona -> férfi (3)
がくせい/学生 - egyetemi hallgató -> diák; iskolás (4)
せいと/生徒 - tanuló -> diák; tanuló; tanítvány (5)
さいふ/財布 - pénztárca, levéltárca -> pénztárca; levéltárca (pénztárca); erszény; buksza (6)
れいぞうこ/冷蔵庫 - hűtőgép, hűtőkészülék -> hűtőgép; hűtőszekrény (hűtő); hűtő (hűtőgép); frizsider (hűtőszekrény); jégszekrény (hűtőgép) (7)
りょかん/旅館 - vendéglő -> japán szálloda; fogadó; csárda (8)
こうえん/公園 - dísztér, katonai anyagraktár, park, parkolóhely, telephely -> park; tér (játszótér) (9)
どうぶつ/動物 - állat-, állati -> állat (10)
つる/鶴 - daru -> daru (madár); darumadár (11)
えいがかん/映画館 - mozi -> mozi; filmszínház (12)
かがく/化学 - kémia -> kémia; vegyészet; vegytan (kémia) (13)
テレビ/ - televízió -> TV; televízió; tévékészülék (tévé); tévé (14)
しんぶん/新聞 - újság -> hírlap; lap (újság); újság (15)
はがき/葉書 - képes levelezőlap -> levelezőlap; lap (levelezőlap) (16)
へん/辺 - felszín, légtér, térség, elbizakodottság, lap, mellék-, oldalfal, oldal, él -> oldalvonal; környék; oldal (17)
ちゃいろ/茶色 - homokszínű, sárgásbarna -> világosbarna; barna (világosbarna) (18)
よる/夜 - este, éj, éjjel, éjszaka -> éjszaka; éj (19)
せき/咳 - köhintés, köhögés -> köhögés (20)
マグカップ/ - bagóleső, büntetett előéletű ember jelzése, fizimiska, hülye, mafla alak, pofa, rovott múltú ember bélyege, rovott múltú ember jelzése, serleg, tökkelütött fráter -> bögre; csupor (21)
たいしかん/大使館 - nagykövetség -> nagykövetség; követség (nagykövetség); külképviselet (nagykövetség) (22)
ケーキ/ - pogácsa, süti, takarmánypogácsa, tészta, torta, zablepény -> sütemény; cukrászsütemény (23)
けっこんしき/結婚式 - esküvő -> esküvő; házasságkötés; esketés (esküvő); lakodalom (házasságkötés); menyegző; lagzi (24)
スポーツ/ - fair ember, jó haver, jó pajtás, rendellenesen fejlődött ember, rendellenesen fejlődött növény, rendellenesen fejlődött szerv, sportág, stramm fickó, tréfa -> sport (25)
しゃちょう/社長 - cégvezető igazgató (a magyarországi leányvállalaté), igazgató, ügyvezető, rendező -> cégvezető; vállalatvezető; igazgató (cégfőnök) (26)
せんしゅ/選手 - munkaközösség -> versenyző; sportoló (versenyző); játékos (versenyző) (27)
とお/十 - tíz, dolog, holmi -> tíz (28)
じどうしゃ/自動車 - autó, személygépkocsi -> autó; gépkocsi; gépjármű (29)
たいいくかん/体育館 - gimnázium, tornacsarnok, tornaterem -> tornaterem (30)
きっさてん/喫茶店 - kávéház, kávézó -> teázó; kávéház; teaház (cukrászda); presszó (31)
レコード/ - hanglemez, okmány, priusz, rekord -> hanglemez; rekord; lemez (hanglemez) (32)
フィルム/ - film, hártya -> film; filmszalag; fólia (33)
バー/ - bar, bárpult, barrister rangú ügyvédek padja, barristerek testülete, csipkeminta-részeket összetartó fonal, emelővas, fémrúd, feszítővas, fonalfektető létra, fűzőfonal, hordalékpad, italbolt, italmérés, kötőfonal, mennyezeti gerenda, moszkitóháló, osztóléc, perbeli kifogás, rangjelző sáv, sashal, sorompó, tárgyalóterem korlátja, ügyvédi kamara, ügyvédi kar, üvegtábla-osztóléc, zablarúd, feszítővas, pájszer -> bár; kocsma (bár); italozóhelyiség (34)
けっこん/結婚 - házasságkötés, szoros kapcsolat, szoros összetartozás, ugyanabból a színből király és dáma együtt -> házasodás; frigy (házasság); házasság (35)
おきゃくさま/お客様 - vendég -> ügyfél (36)
アニメ/ - életre keltés, rajzfilmkészítés -> anime (animációs film); animáció; rajzfilm (37)
スーパー/ - extra finom árucikk, extra finom, extra méretű, fölösleges személy, kerületi rendőrfőnök, létszám fölötti, megyei rendőrfőnök, rendőrfőnök, bevásárlóközpont, extra finom árucikk, extra finom, extra méretű, fölösleges személy, kerületi rendőrfőnök, létszám fölötti, megyei rendőrfőnök, rendőrfőnök -> szuper; közért; szupermarket (38)
おとこのひと/男の人 - fő, hűbéres -> férfi (39)
ちゅうごく/中国 - porcelánedények -> Csúgoku; Kína (40)
じょうぶ/丈夫 - erőteljesség, izmosság, erős, alapos, biztos, egyetértő, megbízható, szilárd -> masszívság (41)
まじめ/真面目 - igyekvő, iparkodó, súlyos -> komolyság; lelkiismeretesség (42)
たいせつ/大切 - fontos, jelentős, értékes -> becsesség (43)
ジュース/ - szaft, villamosság, villanyáram, kettes -> gyümölcslé (üdítő); dzsúsz; üdítő (ital); lé (üdítőital) (44)
はし/箸 - evőpálcikák -> evőpálca (evőpálcika); evőpálcika (45)
レストラン/ - étterem -> vendéglő; bisztró (étterem); étterem (46)
レシピ/ - recept -> ételrecept; recept (konyhai) (47)
せんせい/先生 - előadó, tanár, főnök, igazgató -> pedagógus; doktor úr; úr; tanár úr; tanár (48)
セール/ - kiárusítás -> kiárusítás; akció (kiárusítás); engedményes vásár (49)
おんせん/温泉 - gyógyfürdő -> meleg vizű fürdő (termálfürdő); hőforrás (meleg vizet adó); hévízforrás; termálfürdő; termálvíz (50)
さく/咲く - virágzik -> virít; nyílik (virágzik); virágzik; kinyílik (51)
うれしい/嬉しい - boldog, vidám, kellemes, örvendező -> derűs; örül; vidám; örömteli; boldog (52)
きょうかい/教会 - egyház -> egyház; templom (katolikus) (53)
めがね/眼鏡 - szemüveg -> pápaszem; okuláré (szemüveg); szemüveg (54)
カード/ - gyapjúfésű, kártoló, kartotéklap, kártya, levelezőlap, névjegy -> túró; karton (kártya); üdvözlőlap; lap; kártya (pl. hitelkártya) (55)
もんだい/問題 - probléma, számtanpélda -> fejtörő (probléma); probléma; problematika; feladat; baj (probléma); példa (feladat); gond (probléma); ügy (probléma) (56)
さくぶん/作文 - betűszedés, kompozíció, írás, mű -> dolgozat (fogalmazás); fogalmazás (mű) (57)
ぎんこういん/銀行員 - bankár -> bankár (bankban dolgozó); banktisztviselő; banki alkalmazott (58)
つくえ/机 - írópolc, iskolapad, kassza, lelkipásztorkodás, misekönyv tartó, műszerasztal, referens, szerelőasztal, szerkesztőség titkársága -> íróasztal; asztal (íróasztal) (59)
あかちゃん/赤ちゃん - csecsemő -> bébi; pólyás; pólyásbaba; gyerek (kisbaba); kisbaba; baba (csecsemő) (60)
くうせき/空席 - űr -> van üres hely; üres hely; szabad hely (61)
りょこう/旅行 - utazás, gáncs, gáncsvetés, kábulat, kirándulás, melléfogás, nyelv, szerelvény, túra -> elutazás (utazás); utazás (kirándulás); út (kirándulás) (62)
ちゅうしゃじょう/駐車場 - emeletes parkoló, parkolóház -> gépkocsitároló; telephely (gépkocsitároló); telep (gépkocsitároló); parkoló; parkolóhely (63)
こんばん/今晩 - ma éjjel, ma este -> ma este (64)
エレベーター/ - emelés, felvonó, lift, munkaszintek közötti magasság -> felvonó (lift); lift (65)
やね/屋根 - tető -> födél (tető); tető; fedél (tető) (66)
あね/姉 - szolgálólány -> néne; nővér (néne) (67)
りょうり/料理 - szakácsművészet -> főztje valakinek; főzet (étel); koszt (főzés); konyha (ételkészítés); fogás (68)
チケット/ - bírságcédula, jelöltnévsor, pártprogram -> jegy (69)
やおや/八百屋 - zöldséges -> zöldséges; zöldségbolt (70)
ゆうびんきょく/郵便局 - posta -> postahivatal; posta (postahivatal) (71)
さん/ - úr (megszólítás); úrhölgy (megszólítás) -> úrhölgy (megszólítás); úr (megszólítás) (72)
わかい/若い - fiatal -> ifjú (fiatal); zsenge; fiatal; alacsony (73)
えいが/映画 - film, hártya -> játékfilm (film); film (74)
ドレス/ - ruha -> kosztüm (női ruha); női ruha (75)
コート/ - bunda, felöltő, zakó -> pálya; kabát (76)
やすむ/休む - nincs jelen, visszavonul, alszik, elszállásol -> nyugodik (pihen); pihen; nyugszik (pihen); mulaszt; hiányzik; megpihen (pihen) (77)
ねる/寝る - ágynak dől -> nyugodik (fekszik); fekszik; lesimul; földön fekszik; fekvő; elalszik; nyugszik (fekszik); elfekszik (78)
プラスチック/ - alakítható, formálható, képlékeny, plasztikai, műanyag, alakítható, formálható, képlékeny, plasztikai -> plasztik (műanyag); műanyag (79)
けいかん/警官 - közrendőr, rendőr -> rendőrtiszt; rendőr (80)
スキー/ - síelés -> sí (síelés); síelés (81)
でんしゃ/電車 - villanyvonat -> szerelvény (vonat); vonat (villamosított); villanyvonat (82)
セーター/ - pulóver, szvetter, játszóruha, tipegő, ugró -> szvetter; pulóver; pulcsi (pulóver) (83)
ストーブ/ - beüt, dongával ellát, kályha, kilyukaszt, fűtés -> tűzhely (kályha); kályha (84)
ペン/ - gát, írás, írótoll, járóka, karám, nőstény hattyú, ól, őrizetes cella, rajztoll, rekesz, tollhegy, ültetvény -> írótoll; toll (írótoll) (85)
どうぶつえん/動物園 - állatkert, fegyház -> vadaskert (állatkert); állatkert (86)
ぶたにく/豚肉 - disznóhús -> sertéshús; disznóhús (87)
おくさま/奥様 - asszony -> feleség; asszonyom; kedves neje (88)
おさら/お皿 - nyomódúc, étel, tál -> tányér; tál (89)
やきゅう/野球 - baseball -> bázislabda (baseball); baseball (90)
おばあさん/お婆さん - nagyanya -> öregasszony (91)
ゆうえんち/遊園地 - vidám park, vurstli -> játszópark (vidámpark); szabadidőpark; vidámpark; élménypark (92)
おかし/お菓子 - jegeccukor, kábítószer, kandiscukor, kokain, kokó, por -> édesség (sütemény); sütemény (93)
ので/ - miután ez a helyzet -> mivelhogy (mivel); úgyhogy; minthogy (mivel); mivel; miután (mivel); így (ezért); mert; ezért; ugyanis (94)
ここ/此処 - ide, itt -> emitt; utóbbi; itt (95)
つく/着く - elér vmit, ér vhova, felvisz, nyúl vmi után -> eljut; megérkezik; odaér (megérkezik); érkezik; leér; kerül (érkezik); ér; elér (96)
ただしい/正しい - alkalmas, azonnal, becsületes, egészen, egyenes, egyenesen, helyénvaló, helyes, helyesen, igazán, igazi, igazság, igazságos, igazságosság, illő, jó, jobbra, jogos, jogosan, jogosság, megfelelő, méltányosság, mindjárt, pont, pontosan, rendes, tulajdonjog, csak, igaz, pártatlan, hibátlan, kifogástalan, pontos, tisztességes, nyílt, őszinte, igazmondó, szavahihető, csinos, finomkodó, illedelmes, illendő, jelleg, jellegzetesség -> igaza van; helyes; korrekt (helyes); szabályszerű (97)
でしょう/ - gondolkodás, megfontolás, becslés, feltételezés -> feltesz (feltételez); valószínűleg; feltételezhetően (talán); alighanem; bizonyára; de hát (98)
こいびと/恋人 - kedves, szerető, szerelmes -> szerelme valakinek (kedvese valakinek); kedves (kedvese valakinek) (99)
せがたかい/背が高い - magas -> magas (ember); sudár (100)
あまり/余り - egyenleg, maradék, maradvány, kiegyensúlyozottság, szimmetria, többlet, nem nagyon, felesleg, túl sok, teljesség, elragadtatott, végtelenül boldog -> nem nagyon; kevéssé (nem nagyon); alig több; nemigen; alig múlt; ritkán; alig; bő (alig több); ben; ban; eléggé; maradék (101)
いくつ/幾つ - hány?, mennyi? -> hány (mennyi); mennyi; hány éves (102)
いす/椅子 - szék -> szék; poszt (103)
はじまる/始まる - megkezdődik -> kezdődik; kezdetét veszi; beindul (elkezdődik); megkezdődik (elkezdődik); indul (kezdődik); elkezdődik (104)
おなじ/同じ - azonos, ugyanaz, egyenlő, egyenrangú, kiegyensúlyozott, hasonló, barátságos, gyakori, közös, közösségi, közvetlen, ordenáré -> ugyanaz; egyforma; ha már egyszer; mintha (105)
あまい/甘い - engedékeny, bájos, behízelgő, csemege, dallamos, édes bor, édes, jóízű, szelíd -> kedvében jár; édes; túl optimista (valóságot megszépítő); leveszik a lábáról; kényeztet; édeskés; hízelgő; laza (106)
いつも/何時も - szokásos, megszokott, általában, kivétel nélkül, minden alkalommal -> lépten-nyomon; állandóan (mindig); mindig (107)
わすれる/忘れる - elfelejt vmit -> felejt; feled; ottfelejt; elfelejt; hagy (felejt); elfeledkezik (elfelejt); megfeledkezik (108)
する/為る - cselekszik, elvégez, készít, megtesz, tesz, ellenőriz, igyekszik, kipróbál, megkísérel, megpróbál, megvizsgál, próbára tesz, eljátszik, előad, kivégez, megvalósít, teljesít, végrehajt, alakít, bánik vkivel, fáraszt, játszik, kezel, kifáraszt, kihív, kijátszik, kotyog, megcéloz, megjátszik, működik, ráirányít, rátesz, szerepel, szól, alkalmaz, folytat, gyakorlatba átvisz, gyakorlatot folytat, gyakorol, gyakoroltat, praktizál, próbál, szoktat, űz, jön vmibe, kerül vmibe, kóstál vmibe, vmibe kerül, átmegy, átsiklik vmin, elfogadtat, elhalad, elléptet, elmegy, elmúlik, előfordul, előz, eltelik, eltölt, eltűnik, elvonultat, felülmúl, halad, határozatba megy, keresztülmegy, megelőz, meghal, meghalad, megszavaz, megy, múlik, nem vesz észre, telik, továbbad, továbbhalad, történik, túlhalad, túljut -> képes (csinál); művel; van neki; van rajta (valamit visel); dolgozik (csinál); keres (ott van); végez; tesz; csinál (109)
ぬぐ/脱ぐ - eltávolít, utánzással nevetségessé tesz, levetkőzik, levetkőztet -> lehúz; levet; levesz; kibújik (levet) (110)
いれる/入れる - alkalmaz, állít, befut, behelyez, bemutat, betesz, bevezet, csinál, előterjeszt, eltölt, hoz, jelöl, kijelöl, kiköt, közzétesz, megcsinál, megtesz, tesz, tölt, ültet, vet, visszahelyez, visszatesz, befogad, elfogad, felfog, megcsal, megért, vállal, beenged, beránt vkit vmibe, bebocsát, elismer, megenged, beilleszt, beállít, élesít, erősít, kialakul, kirak, kitűz, letesz, megerősít, megszilárdít, megszilárdul, összeáll, végződik, dolgoztat, foglalkoztat, kiegyenlít, kifizet, kifizetődik, dob, elhány, elveszt, hajít, kioszt, kiszámol, ledob, levet, önt, belehelyez, lefordít -> bedug; dug; berak; felnyom (betesz); feldug (betesz); beledug; beilleszt (berak); belehelyez; beenged; foglal (beletesz); bedob (betesz); betáplál (betesz); benyom (betesz); ad; beírat; beszed; beáll; belerak; tesz; rak (belerak); behelyez (111)
けっこう/結構 - válogatós, bonbon, cukorka, édesség, szagos -> eléggé; igencsak; meglehetősen (112)
おさけ/お酒 - japán rizspálinka, rizspálinka, szaké -> nedű; alkohol; alkoholtartalmú ital; itóka (113)
あく/開く - nyit, nyit, dereng, nyit -> kinyílik; nyílik; nyit; megnyílik (114)
おいしい/美味しい - ízléses, jóízű -> ízletes; ízes (finom); finom; jóízű (115)
だいじょうぶ/大丈夫 - biztonságos, páncélszekrény -> nem baj; semmi baj; semmi vész; ne félj; semmi gond; nem gond; nem vészes; annyi baj legyen (116)
よてい/予定 - jegyzék, értesítő, becslés, értékelés -> időzítés (program); program (terv); terv (program); dolog (elfoglaltság) (117)
じ/字 - betű, jellem, személyiség -> írásjel; írás; betű (118)
かわいい/可愛い - csinos, kedves, kedvenc, díszállat, hirtelen harag, kisállat -> édes (aranyos); imádni való; cuki; aranyos; tündéri; tetszetős; kedves (aranyos) (119)
おそい/遅い - hanyag, késedelmes, lassan -> lassú; késő (120)
ちかい/近い - -utánzat, kedves, mű-, alacsony, besszjátékos, fedezet nélkül, fedezetlen ügylet, gyors, innen vmin, kevesebb, kifogyva, kisfilm, kontreminőr, lerövidített, lobbanékony, nem elegendő, nem teljes, omlós, ropogós, rövid hangzó, rövid lejáratú, rövid lövés, rövid összefoglalás, rövid szótag, rövid tartalmú, rövid távú, röviden, rövidfilm, rövidítés, rövidített becenév, rövidített név, rövidzárlat, szétmálló, törékeny, türelmetlen -> közel (közeli); szinte; közel eső; csaknem (közel); közeli (121)
トイレ/ - illemhely, mosdó, öltözék, toalett, wc, árnyékszék, klozett, mosdóhelyiség, vécé -> WC; vécé; toalett (122)
もつ/持つ - becsül, hord, kitart, tart, tartalmaz, visszatart, cipel, hordoz, visel, visz -> tartogat; van (valamije); tart (fog); fog; húz (tart); eltölt; feladatot ellát; visel; áll; visz; kihúz (kitart); hordoz (123)
ねんかん/年間 - esztendő -> év (időtartam); éves időszak (124)
まずい/不味い - nem étvágygerjesztő, kellemetlen, csúf, csúnya, rút, undorító, ügyetlen, alkalmatlan, esetlen, félszeg, kényelmetlen, kínos, kontárkodás, kontárkodó, nem okos, idő előtt, idő előtti, rosszkor -> pocsék; jaj; hú (ebből baj lesz); rosszízű; kellemetlen; kínos; rossz; ebből baj lesz; nem túl szerencsés (125)
まえ/前 - azelőtt, előbb, csúcs, előmenetel, fej, felső rész, fenék, fő, főnök, hajó orra, hegyfok, igazgató, orom, sebesség, vezető, hölgy, -ba, -be, -nak, -nek, -ni, adag, ételadag -> adag (személyre); eleje (valaminek); ezelőtt; előtt; elöl; múlva (126)
とけい/時計 - karóra, őrködés -> óra (127)
ことば/言葉 - hír, nyelv, beszéd, beszédmodor, beszélő képesség, felszólalás, hang, nyelvjárás, szónoklat -> nyelvezet; nyelv; beszéd (nyelv); fogalmazás (128)
いろ/色 - bujaság -> szín (129)
つよい/強い - erős, hatalmas, hathatós, alapos, bőséges, nagy, nagyszerű, hatásos, közösülőképes, potens -> tűr (erős); visel (erős); erélyes (erős); határozott; bír; megy; kemény; erős (130)
みじかい/短い - besszjátékos, fedezet nélkül, fedezet nélküli, fedezetlen ügylet, innen vmin, kifogyva, kisfilm, kontreminőr, lerövidített, nem elegendő, nem teljes, rideg, rövid hangzó, rövid lejáratú, rövid lövés, rövid szótag, rövid tartalmú, rövid távú, rövidfilm, rövidített becenév, rövidített név, szűkített, besszjátékos, fedezet nélkül, fedezet nélküli, fedezetlen ügylet, innen vmin, kifogyva, kisfilm, kontreminőr, kurtán, lerövidített, nem elegendő, rövid hangzó, rövid lejáratú, rövid lövés, rövid szótag, rövid tartalmú, rövid távú, rövidfilm, rövidített becenév, rövidített név, szűkített -> kurta; rövid (131)
はんぶん/半分 - fél -> félig; fél; feleannyi; fele rész (132)
おおい/多い - sok -> sok; több (133)
どこ/何処 - hol -> hol; mi (134)
ひま/暇 - szabad, búcsú, engedély, szabadság, ráérő idő -> szabadidő; nincs dolga; tétlenség; pangás; szabadság; ráérés; idő (135)
ひと/人 - ember, fő, hajó, katona, személy, emberi lény, család, jelleg, sajátság, felnőtt -> valaki; lélek (ember); figura; más; ember (136)
はなす/話す - beszél -> beszél; elmesél; szól (beszél); beszámol (elmond); elmond (137)
あかるい/明るい - okos, ragyogó -> világos; fényes (világos); derűs (vidám); tisztában van (138)
ずっと/ - egyenes, közvetlen, nyílt, azonnal, becsületes, egyenesen, közvetlenül, megbízható, nyíltan, őszinte, tisztán, egész idő alatt, elejétől a végéig, mindvégig -> egyszer s mindenkorra; egyfolytában; egész (végig); mindvégig; végig (egyfolytában); sokkal; véges-végig (végig); mindig (egyfolytában) (139)
ひろい/広い - kiterjedt, tágas, terjedelmes, rengeteg, bő, nagy kiterjedésű, széles, széleskörű, tág -> széles; tág (kényelmesen tág); tágas; kiterjedt (140)
じゅぎょう/授業 - lecke, szentlecke, tanulság -> foglalkozás (óra); óra (tanóra); tanóra (141)
ちがう/違う - eltér, különbözik -> különbözik; eltér (különbözik); másik (különböző); különböző; eltérő; más; másmilyen (142)
うんどう/運動 - dolgozat, gyakorlat -> mozgás; testedzés; kampány; mozgalom; munkavégzés (izmok fokozott erőkifejtése) (143)
なん/何 - amely, amelyet, ami, amit, az, ami, az, amit, hány, mennyi, mi, micsoda, milyen, mit -> mi; melyik; mennyi; hány (144)
つめたい/冷たい - barátságtalan, fagy, hideg, hűvös, közönyös, rideg, jeges, kőszívű -> hűsítő; hideg; hűvös; fagyos; érzéketlen (rideg) (145)
たべもの/食べ物 - ennivaló -> eledel (étek); betevő falat; eleség; táplálék; étek; ennivaló; étel (146)
ちいさい/小さい - kicsi, apró, pici, picike -> apró; kicsi; halk; kis (147)
こんな/ - ilyen -> ilyen; ilyenféle; efféle; ilyesféle; ilyenfajta; ilyesfajta (148)
りょうしん/両親 - szülők -> szülők; mindkét szülő (149)
さあ/ - eljön, jön, lesz, megtesz -> végtére (most már); csakhogy (végre); látod (bajban); már; nem tudom; hát (bizonytalanság); akkor hát; no (150)
じゃあ/ - helyesen -> nosza; akkor hát; na (151)
すみません/済みません - hitvány, sajnálom, vmi közbejött -> bocsánat; ne haragudjon; pardon; nem érdemel (152)
こまる/困る - aggódik, emészti magát, nyugtalankodik -> kellemetlenül érzi magát; nehézsége van; kínos helyzetben van; meg van lőve; bajban van; gondban van; nem szeretné; zavarban van; gyötrődik; nem tudja, mitévő legyen (153)
そちら/其方 - odaát, ott -> oda (hozzád); feléd; ön; az (154)
てんいん/店員 - dolgozó, tisztviselő, adminisztrátor, áruházi elárusító, egyházi személy, felszentelt pap, hivatalnok, írástudó, írnok, irodai alkalmazott, kántor, kereskedősegéd, könyvelő, lelkész, tudós ember, ügyintéző, ügyvédbojtár, ügyvédjelölt, üzleti elárusító -> eladó; elárusító (eladó, mint személy); üzleti alkalmazott (155)
ふるい/古い - öreg, régi, divatjamúlt, elavult, állott, áporodott, banális, elcsépelt, elévült, nem friss, poshadt, foszlott, kopott -> állott; régi; régimódi; ócska; használt (156)
あたらしい/新しい - modern -> új; friss (új) (157)
でも/ - azonban, csupán, de, hanem, legalább, akárhogyan, bármennyire, mégis, mindamellett, éppen, lapos, sík -> márpedig; például; akár; de azért; mégis; mégsem; de hát (ellentét); de (158)
ねむい/眠い - álmosító, kásás, álomittas -> álmos (159)
どの/何の - amely, amelyet, amelyik, amelyiket, ami, amit, az, azt, mely, melyet, melyik, melyiket, az, ami, az, amit, hány, mennyi, mi, micsoda, milyen, mit -> bármelyik; melyik (sok közül); egyike (160)
どんな/ - amely, amelyet, ami, amit, az, ami, az, amit, hány, mennyi, mi, micsoda, milyen, mit, miféle -> miféle; semmilyen (semmiféle); bármilyen; semmiféle; mindenféle; micsoda (milyen); milyen (161)
なぜ/何故 - mi okból, miért, nézd csak, nini, no de, nocsak -> miért (162)
たくさん/沢山 - majdnem, nagyon, sokkal -> sok; elég (163)
もう/ - hamar, inkább, semhogy, korán, ezután, ismét, megint, újfent, újra, vissza- -> már; na; máris (már); még (164)
おくる/送る - elküld, küld, elindít, elintéz, felad, másvilágra küld, kikísér -> elkísér (kikísér); adagol (küld); bocsát; átirányít (átküld); indít (küld); elindít (elküld); elküld; táplál (küld); odaküld (küld); kísér; irányít (küld); búcsúztat; hozzákapcsol; továbbít; elvisz; küld; megküld (elküld); elbúcsúztat (165)
もっと/ - még, további -> többet; még inkább; jobban; még (még inkább) (166)
カレンダー/ - napirend -> naptár (167)
ならべる/並べる - felsorakozik, felsorakoztat, sorba állít, dicsőít, hangot ad -> sorakoztat; egymás mellé állít; elrendez; felsorakoztat; sorba rak; sorba állít; rendez (168)
かえる/帰る - beszámol, ismét jelentkezik, visszaérkezik, visszajön, visszajuttat, visszamegy, elpatkol, hazamegy, hazatér, hazaérkezik, hazajön, bejelent, beszámol, hoz, ismétlődik, megismétlődik, megválaszt, visszafizet, visszajön, visszatér -> hazamegy; távozik (visszamegy); befut; elmegy haza; hazajön (169)
だす/出す - eltávolít, kihoz, bosszant, elindul, kiad, kihajt, kikapcsol, közzétesz, befordul, begörbít, betér, lefekszik aludni, megjelentet, nyilvánosságra hoz, elküld -> feltesz; kidug; kiküld (kiteszi a szűrét); bocsát; kitaszít; kidob (eredmény); leenged; kivesz; fakaszt; előhozakodik; indít; kinyújt; állít; megereszt; kienged; ad; kiáll; kivált; kiad; kihúz (elővesz); szed; bead (170)
かける/掛ける - becsap, bemutat, emel, felemel, feltesz, fokoz, korlátoz, ösztönöz, rászed, biztosít, érvényes, kiterjed, magába foglal, véd, alakít, kihív, kijátszik, tesz, lóg, adódik, megpróbál, nyújt -> behint (meghint); megszór; önt (ráönt); felrak (felakaszt); ráterít; hint; betakar; terít; ráloccsant; benyom (zenét); szer (-szer); szor (-szor); ször (-ször); ráönt; ráküld; rálöttyint; feltárcsáz; takar (ráterít); beindít; keresztez; tölt; állít; leül; szójátékot csinál; rárak; ráborít; átköt; rak (rárak); ráereszt; megkezd; okoz (171)
たべる/食べる - kiesz -> eszik; táplálkozik (eszik); elkölt (megeszik); megél (172)
いっぱい/一杯 - kövér, kövérkés, pont, pontosan, telt -> tele; egy pohár; egy bögre; egy csésze; egy ital; egész; teli (tele) (173)
みがく/磨く - csiszol, fényesít, fényez, kifényesít, kifinomít, kitisztít, políroz, tisztít, fürgén mozog, finomít, políroz, fényesít -> továbbfejleszt (csiszol); kifényesít; megpucol; művel (csiszol); finomít (technikát); palléroz; fényesít; kipucol; kibokszol (kifényez); súrol (174)
かかる/掛かる - alkalmaz, feltesz, feltételez, felvesz, sikere van, választ, vesz, felakaszt, felfüggeszt, lóg -> ráborul (ráömlik); esik; kerül (pénzbe); telik (időbe); rá van rakva; kap; végeznek vele; éppen csinál; akasztva van; kiér; nehezedik; terhel; hozzáfog; ráakad (175)
ときどき/時々 - néha -> időközönként; időnként; néha; alkalmak; időről időre; elvétve (176)
きる/着る - hord, visel, bemutat, előretol, felbátorít, felbujt, felölt, felrak, hozzáad, hozzátesz, korlátoz, megszorít, ösztönöz, színlel, színre hoz -> vesz (magára ölt); bebújik (belebújik); belebújik (felvesz); magára vállal; felvesz (ruhát) (177)
スープ/ - leves, repülőbenzin -> leves (178)
あらう/洗う - bemázol, iszapol, kiállja a próbát, mázol, megmos, megmosakszik, mosakszik, mosódik -> mos; megmos; tisztít (mos); felmos; derít; lemos (mos); elmosogat; kiderít (179)
つける/点ける - bekapcsol, felgyújt, rákapcsol, rákezd, bekapcsolja a világítást, bevilágít, derűssé tesz, felderül, kivilágít, kivilágosodik, lámpát gyújt, rágyújt, villanyt gyújt -> bekapcsol; felkapcsol; meggyújt; felgyújt (180)
けす/消す - töröl, deleál -> letöröl; eltüntet; szétfoszlat; olt; kiolt; elolt; leolt; semlegesít; elvesz (181)
いそぐ/急ぐ - siet, játszva átmegy, kapkodva végez, megpumpol, nagy sietve teljesít, nyom, ömlik, rohanva visz, siettet, sietve teljesít, sietve végez, simán átmegy, simán letesz, sürget, sürgősen szállít, sürgősen visz, száguldva visz, tódul, tolong -> rohan; siet; igyekszik (siet); igyekezik; elkapkod (elhamarkodott); iparkodik (siet) (182)
さき/先 - korábbi, kérdés, hegye vminek, vminek a hegye, befejezés, cél, célkitűzés, maradék, vég, végződés, csúcs, darab, eleje vminek, értelem, fej, fenék, fő, hajó orra, készlet, orom, vezető, célpont, objektív -> előbb; él; előtt; előrébb való dolog; vég; csúcs (183)
ネクタイ/ - csomó, döntetlen, holtverseny, kötővas, kupamérkőzés, nyakkendő, talpfa -> nyakkendő (184)
ひく/弾く - hangszeren játszik, játéka van, játékosan mozog, játszadozik, játszódik, kezel, mozgása van, szabad játéka van, szabad mozgása van, viselkedik vkivel -> penget; játszik (húros hangszeren) (185)
わたす/渡す - átmegy vmin, átsuhan vmin, mellőz vmit -> benyújt (odanyújt); odaad (átad); átnyújt (odanyújt); odanyújt; átfektet; átvisz; húz; kiad (átad); felad; átad (odanyújt) (186)
はじめる/始める - alapít, beindít, elindít, elugrik, felijed, folyamatba tesz, indul, megindít, megriad, megugraszt, összerezzen, létesít, létrehoz, teremt, alapít, beindít, elindít, elindul, elkezd, elugrik, felijed, folyamatba tesz, indít, indul, kezd, megindít, megkezd, megriad, megugraszt, összerezzen, elkezdődik, hozzáfog, kezdődik -> beindít (elkezd); hozzálát; hozzákezd; megindít (elkezd); útnak indít; kezd; indít (kezd) (187)
あける/開ける - kinyit, nyit, hajnalodik, kezd kivilágosodni, pirkad, pitymallik, virrad, elnéptelenedik, kiürül, megüresedik, ömlik, torkollik -> kibont; megnyit; felnyit; tát; bont (nyit); kinyit; nyit (188)
ホテル/ - hotel, szálloda -> hotel; szálloda (189)
おす/押す - erőltet, feldicsér, kihasznál, lök, meglök, megnyom, megtaszít, nyom, reklámoz, siettet, sürget, szorgalmaz, szorít, szorongat, taszít, tol, kényszerít, kiprésel, megszorít, apróra tör, dobbant, döngöl, lebélyegez, lepecsétel, őröl, topog, toporzékol -> benyom (megnyom); lök; taszít (tol); tol; meglök; lenyom; lökdösődik; hat (190)
ひ/火 - szenvedély, tűzvész, láng, ragyogás, csillag, fehér folt, fehér sáv, fény, lobogó tűz, turistajelzés, tündöklés -> tűz (191)
あぶない/危ない - veszélyes, boncolgató, kritikai, kritikus, válságos, vizsgálódó, komoly, sír, súlyos, megbízhatatlan, alapos, csekély, elfogult, kicsinyes, korlátolt, pontos, szűk látókörű, szűk, sikátor, sűrű, szoros, tartózkodó, tömött -> veszélyes; vigyázz (192)
ラジオ/ - rádió, rádióhíradás, rádiókészülék, rádióüzenet -> rádió (193)
とぶ/飛ぶ - átugrik, ugrál, ugrik, elereszt, elfut, elmenekül, elröpít, lebeg, lobog, megszökik, repül, repülőgépen szállít, repülőgépen visz, repülőgépet vezet, száll, szálldos, szökell, börtönből megszöktet, előidéz, fakad, felriaszt, felrobbant, felszökik, feltör, felver, fogságból megszöktet, hirtelen támad, kinő, meggörbül, megpattan, megvetemít, pattan, rugóval ellát, rugóz, sarjad, szökken, támad, visszaugrik, visszavág, elhatárol, határol, korlátoz, ugrándozik, visszapattan, szökdécsel -> elrepül (repül); hord (repül); reppen; száll; röppen; felrepül; szárnyra kap; repül; felreppen; pattog; elmegy; kimarad; lerepül; kihagy; siet; szárnyal; elkattint (elugrik) (194)
いそがしい/忙しい - elfoglalt -> elfoglalt; sűrű (program); sok a munkája; szorgoskodik; dolga van (elfoglalt) (195)
いちにち/一日 - egy napon -> egy nap; egy napra szóló (196)
よぶ/呼ぶ - meghív -> rendel (hív); hívat; idehív; riaszt; megidéz; meghív; ébreszt; szólít; nevez; vezet; kelt; hív (197)
いちばん/一番 - legjobb, -egyedik, első alkalommal, első ízben, első, elsőként, elsőnek, önmaga, hattyúraj, játszma, mans, manserő, örömlány, prostitúció, sport, társasjáték, tréfa, tréfálkozás, vadállat, vadpecsenye, egész, forduló, forgás, karika, kör, létrafok, menet, nyílt, teljes, változás, ősz -> leg (leginkább); legfőképpen; leginkább (leg); első; legjobb; egy parti; egy menet (198)
まがる/曲がる - alakít, elfordít, esztergályoz, forgolódik, kanyarodik, meghajlít, behajlít, elgörbül, elhajlik, feszít, görbít, görbül, hajlik, hajlít, kanyarog, megtör -> fordul (kanyarodik); elhajlik; meghajlik; görbül; kikanyarodik; elkanyarodik; görbe; befordul (bekanyarodik); elgörbül; hajlik; kanyarodik; ferdén áll; elferdül; eltér (fordul) (199)
たつ/立つ - állít vhova, vmilyen nagyságú -> odalép (odaáll); odaáll; beáll (áll); eláll (áll); fellép; kap; belemegy; lábra kap; feláll; elhagy; álldogál; áll (ige); felszáll (200)
こえ/声 - hang, igealak, zönge -> visszajelzés; hang (emberi); beszéd (beszédhangzás) (201)
いる/居る - jön vhova, létezik, van -> van (állat); megvan (van) (202)
ちゅう/中 - közeg -> közepes; folyamán; közül (203)
ほん/本 - könyv, csúcs, előmenetel, kategória, orom, sebesség -> szál; hosszú, hengeres tárgyak számlálószava; könyv; szóban forgó (204)
にもつ/荷物 - poggyász, hasznos súly, hasznos teher -> poggyász; küldemény (csomag); cucc (poggyász); csomag (poggyász); teher (205)
かど/角 - égtáj, fészek, kiugrás, sarok, sarokvas, szög, szöglet, zug, él, szél -> sarok (külső sarok); csücsök; sark (sarok); nyersség (206)
つとめる/勤める - beválik, dagaszt, előidéz, feldolgoz, kezel, kiszámít, kotyog, létrehoz, megművel, megold, működik, tesz, megerőlteti magát, igyekszik, eljár, előad, kihív, kijátszik, szól -> dolgozik (207)
さむい/寒い - hideg, hűvös, közönyös -> hideg; fázik (hideg); lenge; lapos (208)
じ/時 - óra -> óra (időmértékegység) (209)
つかれる/疲れる - elfárad, gumiabroncsot felszerel, kifárad -> belefárad; ki lesz merítve; fárad; elfárad; ernyed (elfárad); sokat használt (210)
かりる/借りる - alkalmaz, bérbe vesz, bérel, kibérel, szerződtet, bérbe ad -> bérel; kölcsönöz (kölcsönvesz); kivesz; kölcsönvesz; kibérel; kölcsönkér; elkér (kölcsönkér); kikölcsönöz; igénybe vesz; átvesz (211)
あく/空く - nyit, nyit, dereng, nyit -> megüresedik; felszabadul; ráér (212)
たてる/建てる - felépít, készít -> felépít; felhúz (felépít); épít (213)
まで/迄 - amíg -> még (még...is); is (még...is); míg; legfeljebb (-ig); amíg; csak; addig; ig; bezárólag (ig) (214)
ほしい/欲しい - kívánatos, kívánt, körözött -> kíván; óhajt (kíván); hiányzik (kellene); vágyik; szeretne (valamit); akar (215)
ぜんぶ/全部 - az egész, egész, mind, minden, összesen, teljes, ép, hibátlan, sértetlen -> hiánytalanul; mindegyik; egész (összes); teljes egészében; mind (összes); teljesen (216)
と/ - és, ha, meg, mintha -> val; meg (és); vel; amikor; hat; mihelyt; re; azt; és; ha; ra (-ra); amint; mint; mire (217)
しる/知る - értesül, érint, megérez, tapasztal, tapint, vél -> értesül (megtud); megtud; tisztában van; ismer; tudatában van (218)
ばんごう/番号 - bizgentyű, cucc, csinos lány, egyén, előadás, fonalszám, házszám, jó bőr, jó csaj, kiválasztott személy, kiválasztott, létszám, marihuánás cigaretta, műsorszám, numerus, ruci, sorszám, személy, szerkó, valami -> sorszám; szám (219)
えん/円 - karika, kerület, körvonal, körzet -> kör (220)
うえ/上 - a fentiekben, előbb említett, fent említett, fent, fentebb, fenti, fölé, több mint, -ig, fel vmire, felfelé haladó, felfelé menő, felfelé, fenn vmin, fenn, közelbe, oda, vmivel szemben, csúcs, csúcspont, orom, tetőpont, felszín, felület, külszín, látszat, takaró, terep, terület, emellett, felséges, független, uralkodói, főnök, magasabb, drágám -> hát (teteje valaminek); még; ha már egyszer; több; rajta; felül; idősebb; magasabb rang; felett; azonfelül; fent; teteje (valaminek); után; jobb (221)
やま/山 - cölöp, halom, karó, köteg, máglya, nyaláb, rakás, tömeg -> bérc (hegy); rakás; kupac; menet; neheze; tető; csúcspont; hegy; halom (222)
きえる/消える - sztrájkba lép, eltűnik, elveszik -> tűnik (eltűnik); elillan (eltűnik); elfolyik (eltűnik); szétfoszlik (szertefoszlik); kioltódik; kiáll; kialszik; kihuny; megszűnik (eltűnik); szertefoszlik; elmúlik; eltűnik (223)
など/等 - és így tovább, és még hasonlók -> többek között; miegymás; például; valami; féle; satöbbi; olyan; egyebek közt; stb. (satöbbi) (224)
あめ/雨 - özön, zápor -> esőzés; eső; özön (225)
きびしい/厳しい - dísztelen, egyszerű, kemény, komoly, puritán, rideg, szigorú, pontos, hajthatatlan, merev, engesztelhetetlen, hajlíthatatlan, kérlelhetetlen, kiengesztelhetetlen, könyörtelen, hajófar, tat, zord, aszkéta, mérsékletes, önmegtartóztató, spártai, szerzetesi, szigorúan egyszerű, sír, súlyos, ünnepélyes, erős, heves -> csípős (szigorú); embert próbáló; zord; rideg; nehéz; kegyetlen; szigorú (kíméletlen); kemény (embert próbáló) (226)
てつだう/手伝う - elősegít, kiszolgál, segít, hozzájárul, részt vesz, támogat -> segédkezik; segít (227)
きょねん/去年 - a múlt év, a múlt évben, az elmúlt évben, elmúlt évben, múlt év, múlt évben, tavaly, a múlt év, az elmúlt évben, múlt év -> múlt évben; múlt év; tavaly (228)
かす/貸す - nyújt -> hitelez; kölcsönöz (kölcsönad); kölcsönad; odaad (kölcsönad); ad (kölcsönöz) (229)
のる/乗る - belebújik, boldogul, felmászik, felszáll, felül, továbbmegy, beszáll, deszkáz, étkezik, kosztol, kosztot ad, felállít, felemelkedik, becsapják, lépre megy, megtévesztik, részesedik vmiből, részt vesz vmiben, összekapcsol, összekapcsolódik -> felszáll; beül (járműbe); rááll (felszáll); ráhajt; rátér (ráhajt); felkanyarodik (ráhajt); felül (járműre); bedől; megtapad; benne van; megszédül; beszáll; fennragad; igazodik; meglovagol; hátára kerül; feláll; fog; enged; ráül (230)
しぬ/死ぬ - meghal -> hal (meghal); elpusztul (kimúlik); élettelen (231)
よく/良く - egészséges, jó, gyakorlottan, egészséges, ejha!, jó, na ezt jól megcsináltad!, no de ilyet!, szerencsés, egészséges, ejha!, jó, no de ilyet!, szerencsés -> előszeretettel (gyakran); sűrűn; nahát; csoda; hogy; jól; alaposan; gyakran (232)
むこう/向こう - másvilág, túl -> következő (előttünk álló); előttünk álló; ott; túloldal; távol (233)
さつ/冊 - hangerő, könyv, kötet, térfogat -> könyvek számlálószava; kötet (234)
にん/人 - ember, fő, hajó, katona, személy, emberi lény, család, jelleg, sajátság, felnőtt -> emberek számlálószava (235)
はこ/箱 - bukszus, páholy, puszpáng -> csomagok számlálószava; doboz; kasztni (236)
どちら/何方 - amely, amelyet, amelyik, amelyiket, ami, amit, az, azt, mely, melyet, melyik, melyiket -> melyik (kettő közül) (237)
こ/個 - egyéni, egyes -> kis tárgyak számlálószava; darab; egyed (238)
しお/塩 - besózott, csípősség, konyhasó, nátriumklorid, só, sóban eltett, sóban pácolt, sós ízű, sós mocsár, sósvizi, sószóró, sótartalmú, sótartó, sótermő, sózott, tengervízben növő -> só (239)
なつやすみ/夏休み - nyári szünet -> nyári szünet; nyári szabadság (240)
すごす/過ごす - átad, áthalad, átmegy, átsiklik vmin, elhalad, elmúlik, előfordul, eltölt, keresztülmegy, meghalad, továbbhalad, tölt, túlhalad, átkutat, átnéz, átvizsgál -> eltölt; éldegél; tölt (időt) (241)
たぶん/多分 - talán, várhatóan -> talán (242)
たいへん/大変 - komoly, súlyos, nehéz, ünnepélyes, borzasztó, félelmetes, ijesztő, irtózatos, ponyva, rémítő, rettegett, rettenetes, szörnyű, hatalmas, bajos, bonyolult, nehézkes, éles, erős, fáradságos, fárasztó, kegyetlen, kemény, keserves, kitartó, zord -> nagyon; rettenetesen; borzasztóan (nagyon) (243)
ふとい/太い - bőséges, elhízott, előnyös, hájas, kövér, pásztortáska, termékeny, testes, tömött, vaskos, vastag, zsír, zsíros, buta, ostoba -> kövér; vastag; mély; pimasz (244)
かわかす/乾かす - aszal, kiszárad, szárít, szárít -> felszárít; megszárít; szárít (245)
もういちど/もう一度 - ezenfelül, ezután, ismét, megint, újfent, vissza- -> újból (246)
まいとし/毎年 - egyszer egy évben, évenként, évente egyszer, minden évben -> minden évben; évente (minden évben); minden év (247)
ながら/乍ら - pedig (ellenére); közben; ugyanakkor (amellett); mégis; va; ve; bár; mindig -> pedig (ellenére); közben; ugyanakkor (amellett); mégis; va; ve; mindig; bár (248)
ならう/習う - megtanul -> tanul; átvesz (tanul) (249)
となり/隣 - közel, majdnem, szinte -> szomszédság; szomszéd (250)
へい/塀 - fal, kerítés, fal, korlát -> kerítés; sánc (251)
しゅくだい/宿題 - házi feladat -> házi feladat; feladat (252)
すこし/少し - egy kicsit, valami -> némiképpen (kissé); keveset; nem sok; résnyire; kissé; kicsit (253)
よこぎる/横切る - áthalad, átmegy, keresztbe tesz, keresztez, kereszteződnek, szembetalálkozik, akadályoz, átkel, áttol, cáfol, cikkcakkban halad, elforgat, forog, hosszirányban dolgozik, hosszirányban mozog, hosszirányú mozgást végez, keresztben gyalul, keresztben megmunkál, keresztben megy, keresztülmegy, kileng, oldalirányít, oldalirányzással beirányít, oldaloz, sokszögel -> keresztez; átvág (átmegy); levág (254)
かぶる/被る - elhasznál, elhord, elkopik, elkoptat, elmúlik, elnyű, hord, kifáraszt, kimerít, visel, bemutat, elsiet, hozzáad, hozzátesz, korlátoz, magára ölt, ösztönöz, színlel, színre hoz, tippet ad, unszol, cipel, eltűr, kiáll, terem, termel, tűr -> felvesz (sapkát); feltesz (fejére); vesz (fejére); magára terít; elnyom (egy időben hallatszik); magára vállal; egyszerre hallatszik; belep; beborít (255)
ベッド/ - ágyállvány, alapkőréteg, alépítmény, fekvőhely, gép szerelési helye, gépasztal, kavicságy, kőzetágy, nyomólap, nyoszolya, nyughely, nyugvóhely, telep, tengerágy, üllőtőke, üllőtönk, vetőbarázda, virágágy, vonulat -> ágy; fekvőhely (256)
よわい/弱い - gyarló, gyenge, híg, esendő, törékeny, érzékeny, finom, kényes, remek, tapintatos, válogatós, gondos, kezelő, lágy, puha, szerető, gyakorlatlan, nem szakértő, szakértelmet nem igénylő, szakképzetlen, szakképzettséget nem igénylő -> lanyha (gyenge); nehezen visel; nem bír; gyenge (257)
すくない/少ない - elégtelen, ritka -> kevés; gyér (kevés) (258)
やさしい/優しい - érzékeny, fiatal, gondos, gondozó, gyengéd, kényes, kirakóhajó, lágy, porhanyós, szerető, zsenge, fajta, jelleg, kedves, szíves, nemes, nyájas, szelíd -> gyengéd; érző; kímélő; barátságos; kellemes; kedves (gyengéd) (259)
あびる/浴びる - fürdet, fürdik, füröszt, megfürdet, megfüröszt, strandol, úszkál -> fürdik; magára von; magára önt; rázúdít; ér (fürdik benne) (260)
より/ - ki vhonnan, ki vmiből, kinn vmiből -> mintsem (képest); minél (261)
あそぶ/遊ぶ - hangszeren játszik, játéka van, játékosan mozog, játszadozik, játszódik, mozgása van, szabad játéka van, szabad mozgása van, viselkedik vkivel -> szórakozik; szabad; játszik (262)
とおい/遠い - messze, messzebb eső, messzebb fekvő, messzebbi, messzi, messzire, nagy távolságban, sokkal, távol-, távol fekvő, távol, távolabbi, távoli, túlsó, tartózkodó -> távoli; messze; távol (távoli); rosszul hallani (263)
から/ - által, át, átszállás nélkül, egyik oldaltól a másikig, egyik végtől a másikig, elejétől végéig, folyamán, keresztül-kasul, keresztül, következtében, miatt, útján, vki cselekedete következtében, vki hibájából, vmiből kifolyólag, vminek a révén, vminek révén -> óta; mióta (óta); elől; felől; miatt; től; mert; hiszen (264)
きょう/今日 - ma -> ma; mai nap; ugyanez a nap (265)
なまえ/名前 - nagy név -> név; utónév; keresztnév (266)
はい/ - igenis -> igen; hoppá; nem hát (267)
うつくしい/美しい - gyönyörű, szép, szeretetre méltó -> szép; gyönyörű (268)
まつ/待つ - várakozik -> várakozik; vár (várakozik) (269)
わるい/悪い - gonosz, hibás, rossz, alábbvaló, alsóbbrendű, beosztott -> helytelen (rossz); ártalmas; árt; rossz; hibás (270)

Hi,
I agree with the original discord user, there are some very ridiculous translations in the Hun dictionary.
I skimmed through this list, and the newer versions seem more appropriate. I'd say go ahead and replace them.
Thank you.

Done! Also found about 5,000 more words that did not have any Hungarian definitions attached to them, so those were also added.
Top > renshuu.org > Feature Requests/Improvements > Translator discussion